Syskonvagn eller inte?

En syskonvagn är praktisk på många sätt och vis om ni har tvillingar. Det är självklart enklare att hantera en vagn än två, även om det blir lite tyngre. Så det kan verka som ett självklart val; om tvillingar, så köp en syskonvagn. Det kan dock bli vissa problem, med till exempel trånga utrymmen, men med en bra modell ska det inte bli några allvarliga problem. Sedan så finns ju frågan vad man ska göra om barnen inte är tvillingar, men ändå ungefär lika gamla, säg upp till två-tre års skillnad ungefär. Ska man då välja syskonvagn eller inte?

Det är definitivt praktiskt med en syskonvagn, och så länge som båda barnen använder den så är det nog den bästa lösningen. Alternativet är en åkbräda, som det äldre barnet får stå på när hon inte orkar (eller vill) gå. Vissa tycker att åkbräda är perfekt, medan andra tycker att det är krångligt och irriterande, och att det äldre barnet kan bli avundsjukt. Varför måste hon stå när den andra får ligga? Då brukar inga argument bita, även sådana som går ut på att “du är en stor flicka, och behöver inte sitta där som en liten småunge”. Men det varierar självklart otroligt mycket från barn till barn, och det är nästintill omöjligt att veta i förväg.

Ett alternativ kan vara att man först köper en åkbräda, som ju är mycket billigare än en syskonvagn, och ser hur det hela fungerar. Om det visar sig att det är en dålig lösning, så köper man sedan en syskonvagn. En åkbräda är ju inte så dyr, och är den knappt använd så kan man sedan sälja den till ett bra pris. Har man tur så har någon vän eller bekant en åkbräda, som man kan få låna några dagar för att se hur det hela löser sig.

Så, syskonvagn eller inte? Som sagt är det inget självklart val, och har ni otur så visar det sig att det äldre barnet väljer att gå själv mesta tiden, och syskonvagnen förblir oanvänd, alternativt att ni använder syskonvagnen men med bara yngsta barnet som passagerare. Då kan det kännas lite ledsamt att man spenderade så mycket pengar på något som knappt används och behövs.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *