Barnvagnar – en köpguide

Barnvagnar kan kännas som ett oöverskådligt område för nya eller blivande föräldrar. Det finns så många varianter, och så mycket som man ska tänka på. Att bara köpa första bästa kommer inte på fråga – det handlar ju faktiskt om små barn. Då är det självklart att säkerheten kommer i första hand, viktigare än saker som pris och bekvämlighet. Det finns därför en Europeisk standard för barnvagnar, SS-EN 1888, som dock konsumentverket anser ställer för låga krav på vissa områden. Men det kan ses som ett minimum när ni ska köpa en barnvagn. Tidningar, som till exempel Vi Föräldrar, genomför då och då tester av de barnvagnar som finns tillgängliga på den Svenska marknaden; de kan fungera som en god hjälpreda.

Barn växer, och det snabbar än man kan tro. Den första barnvagnen som nyblivna föräldrar behöver är en liggvagn, som bebisen växer ur relativt snabbt, sådär runt nio månaders ålder. Det är därför vanligt i dag med barnvagnar där ligg- och sittfunktion kan kombineras i samma vagn. Hur detta löses skiljer sig lite: exempelvis modeller där du helt enkelt byter ut ligg- och sittdelen efter behov, eller vagnar som kombinerar in liggdelen i sittdelen. De olika lösningarna har lite olika för- och nackdelar, exempelvis vad gäller hur lätta de är att manövrera, hur stor plats det finns för bebisen att ligga i och så vidare. En renodlad liggvagn, eller en variant där du byter ut ligg- och sittdel helt brukar anses vara de bästa alternativen.

En annan sak att tänka på är också er livssituation i övrigt. Om ni till exempel åker bil ofta, så är det en god idé att välja en barnvagn som ni lätt kan ta in och ut ur bilen. Bor ni långt norrut, med snö under en stor del av året ställs andra krav än på barnvagnar som mest ska framföras nere i söder, där marken på sin höjd är snötäckt under en vecka eller två per år. Samma sak om vagnen mest ska användas i stadsmiljö, jämfört med ute på landsbygden. Vilken barnvagn som passar just er är alltså inte helt lätt att svara på.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *